Ons werd de vraag gesteld wat groen zijn betekent voor ons. Groen zijn, heeft waarschijnlijk voor iedereen een andere betekenis. Ik vind het belangrijk dat er zorg gedragen wordt voor de natuur. Dat je op een respectvolle manier omgaat met het leven in de natuur. Zo ga ik zelf nooit mijn papier zomaar laten rondslingeren op de straat. Als je kijkt naar al het vuil dat langs de kant van de straat ligt, vind ik dit heel erg. Ik kan daar niet goed tegen, want dit toont aan dat er heel erg weinig respect is voor de natuur. Hieruit kan ik dan ook afleiden dat het voor België een heel moeilijke klus zou zijn om te groeien naar een groene economie. Ik denk dat daarvoor een heel sterke persoonlijkheid nodig is. In België zijn er ook een heleboel mensen die een te grote ecologische voetafdruk hebben. Volgens mij is streven naar een groene economie zeker te doen, maar een groene economie? Ik denk niet dat dit haalbaar is. Ik vind dat wel heel erg jammer.
Kalfke Willy...
Op de tv-zender één is er lang het programma Basta geweest. Kalfke Willy is ook een fragment die door hen gemaakt werd. De vier vrienden wilden graag een barbecue organiseren. Daarvoor was er natuurlijk wel vlees nodig. Ze hadden twee kalfjes. Kalfje Barabas en kalfje Willy. Tijdens de barbecue vertelden ze de mensen dat ze ervoor gekozen hadden om kalfje Willy in het slachthuis achter te laten. Kalfje Barabas hadden ze dan ook mee naar de barbecue. Alle mensen waren ervan overtuigd dat kalfke Willy gestorven was om op de barbecue te leggen. Wat er echt gebeurd is, is dat de vrienden voor het slachthuis stonden en moesten kiezen wat ze gingen doen. Ze kozen ervoor om geen van beide kalfjes te doden en ze gingen hun vlees halen in de supermarkt.
Wat blijkt uit dit filmpje is dat onze ecologische voetafdruk onder andere te groot is doordat we een te veel aan vlees eten. Dit is niet goed. Ik vind het belangrijk dat iedereen probeert om zijn eigen ecologische voetafdruk kleiner te maken. Dit kunnen we doen door ervoor te kiezen om één dag in de week vis te eten in plaats van vlees. Dit zou al veel helpen.
Bekijk het filmpje zeker eens... https://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ
Op de site van WWF Footprint, kan je voor jezelf je ecologische voetafdruk berekenen.
Dit is iets wat ik ook gedaan heb. Je krijgt een heleboel vragen en die moet je beantwoorden. Aan de hand van je antwoorden, zal je eigen ecologische voetafdruk berekend worden. Mijn voetafdruk bedraagt 6.4 hectare. Dat is meer dan ieder persoon in België mag bezitten. Eén persoon heeft in België recht op ongeveer een anderhalf voetbalveld of 1.1 hectare.
Momenteel plaatsen wij het economisch kapitaal op de bovenste plank en dit is niet goed. We willen alsmaar groeien en verliezen het ecologisch aspect nog teveel uit het oog. Sinds de industriële revolutie zijn we het ecologisch aspect gaan verwaarlozen. We gebruiken alles op, zonder na te denken of onze aarde dit wel aankan. Ik vind persoonlijk dat we daar wel onze aandacht op moeten vestigen... Ik vind dat onze ecologische voetafdruk te groot geworden is.
Natuur in het christendom:
Op delicious vond ik de link van de natuur in de verschillende religies. Ik heb er één religie uitgenomen, namelijk de natuur in het christendom. Ik heb deze genomen omdat ik zelf christen ben. Ik kan mezelf hier dus in terug vinden.
In dit artikel staat dat de natuur voor het christendom heel erg belangrijk is. Als ik eerlijk ben, merk ik daar niet veel van. Wanneer je langs de autosnelweg aan het rijden bent, zie je zoveel afval liggen. Ik vind dit heel erg.
In de bijbel staat dat de natuur ondergeschikt is aan de mensen. De mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. Dit merk je wel, er zijn zoveel mensen die hun afval op straat laten slingeren en die hun dieren mishandelen. Ik vind dat dit allemaal niet mag en dat er een straf aan vast zou moeten hangen. Jammer genoeg is dat niet zo. De mens is en zal nooit de eigenaar zijn van de aarde, de mens leent de aarde van God. Er is dus geen enkele reden om de aarde uit te buiten. Waarom wordt dit dan gedaan? Waarom? Waarschijnlijk een vraag waarop niemand ooit zal kunnen antwoorden.
'Misschien is de natuur nog wel veel meer. Veel christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois als de natuur kan niet zijn ontstaan vanuit een oerknal. Daar moet een schepper aan te pas zijn gekomen.'Als de schepping echt veel voor de christenen zou betekenen, zouden er al veel meer mensen iets gedaan hebben aan de opwarming van de aarde. Dit is natuurlijk maar mijn mening.
Je kan het artikel over de natuur in het christendom terug vinden in deze link: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-christendom
Ik en ecologie:
Ik heb de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar mezelf en de ecologie. De manier waarop ik omga met de natuur en wat ik daarvoor doe. Ik vond dit geen makkelijke opdracht omdat ik daar eigenlijk nog nooit bij stil gestaan heb. Ik ben eigenlijk een persoon die wel zorg gaat dragen voor de natuur. Ik vind de natuur een mooi gegeven en vind het dan ook zeer erg wanneer ik zie dat de natuur vervuild wordt. Als ik langs straat loop en ik heb bijvoorbeeld een ijsje gegeten, dan zal ik nooit het servetje van rond het ijsje op de grond gooien. Ik zal het altijd in de vuilnisbak gooien. Ik vind dat je op die manier al toont dat je respect hebt voor de natuur. Het is een zeer klein gegeven, maar alle kleine beetjes helpen wel heel erg.
Ook zal ik zorg dragen voor de natuur door zoveel mogelijk te voet of met de fiets te doen. Wanneer ik de zaterdagochtend moet gaan werken, zal ik altijd met mijn fiets gaan. Het is niet alleen goed voor de natuur, het zal jezelf ook een frisser gevoel geven. Ik heb daar heel erg veel deugd van. Om naar school te gaan, kan ik niet kiezen om met de fiets te gaan. Ik woon in Gistel en ik studeer in Tielt. De afstand is veel te groot. Ik verblijf dan ook op peda. Ik kom meestal met de trein naar Tielt. Enkel wanneer ik veel materiaal mee heb, word ik gevoerd.
Ik zal ook nog op een andere manier zorg dragen voor de natuur. Wanneer ik ga wandelen naar bijvoorbeeld het bos, dan zal ik nooit een paddenstoel kapot stampen. Ook zal ik nooit een plant uittrekken. Ik vind, wanneer je dit doet, dat het respectloos is voor de natuur. Je hebt geen enkele reden om de natuur kapot te maken. Dan mag je dat ook niet doen. Wanneer ik op kamp ga, zeg ik ook altijd tegen mijn gasten dat ze de natuur niet mogen beschadigen. Ik vertel hen er altijd bij dat de natuur net zoals een mens is. De natuur heeft ook gevoelens. Wanneer je een plant uit de grond trekt, zonder reden, moet je jezelf altijd eens in de plaats stellen. Zou jij dit graag hebben? Neen, waarom doe je het dan? Ik vind het belangrijk dat je jonge kinderen meegeeft om respect te hebben voor de natuur. De natuur is iets heel erg moois, maak het dan niet kapot.... Al doe ikzelf niet heel erg veel voor de natuur, ik zal er wel altijd respectvol mee omgaan. Dit wil ik alle kinderen, de kleuters uit mijn kleuterklas, de gasten die ik mee heb op kamp en mijn eigen kinderen bijbrengen.
Op de site van Het Laatste Nieuws, vond ik een heel interessant artikel terug. In het artikel wordt verteld over het smeltende ijs aan de noordpool. Ondanks dat we twee jaar op een rij van koude zomers konden genieten, wil niet zeggen dat de opwarming van de aarde tegengehouden wordt. Door de koude zomers is er effectief meer ijs aan de noordpool ontstaan, maar dit stopt het smelten van het ijs niet. De laatste eeuw smelt het ijs aan de noordpool heel erg snel. Het zee ijs zal verdwijnen als we niets zullen doen aan de opwarming van de aarde.
Ik vind het noodzakelijk dat we allemaal ons steentje bijdragen en zullen helpen om de opwarming van de aarde te vermijden. Er wordt zoveel onnodig met de auto gereden. Laat de auto eens thuis en ga een toertje gaan fietsen. Je zal er zelf ook heel veel genot van hebben.
Je kan het artikel dat ik zojuist besproken heb lezen via onderstaande link:
http://www.hln.be/hln/nl/2624/Planet/article/detail/2152988/2014/12/15/Meer-poolijs-geen-reden-tot-euforie.dhtml
Greed song:
Op delicious heb ik dit filmpje terug gevonden.
Het is de harde realiteit die op een lachwekkende manier weergegeven wordt. De
mensen willen steeds meer en meer. Ze zijn niet meer tevreden met wat ze
hebben. De ene persoon is er zich bewust van en de andere persoon beseft
het aan geen kanten. De mensen zeggen steeds vaker van ‘Ik wil dit, ik wil dat’.
Ze zeggen het nog maar en een aantal dagen laten hebben ze het al. Niemand gaat nog stilstaan bij de gevolgen die het met zich mee kan brengen. Jammer
genoeg!
Soms vraag ik me af wat er zou gebeuren als iedereen op een dag zijn gsm en computer zou moeten afgeven. Ik vraag me dit echt af…
Soms vraag ik me af wat er zou gebeuren als iedereen op een dag zijn gsm en computer zou moeten afgeven. Ik vraag me dit echt af…
Hieronder kan je zelf ook eens het filmpje bekijken. Je mag zeker en vast jouw mening delen met mij en die hieronder posten.
Professor Tim Jackson: welvaart zonder groei.
Ik
vond op delicious de link naar een filmpje die gemaakt werd over de
Engelstalige professor Tim Jackson. Hij wist te vertellen dat onze aarde
volledig aan het uitputten is om zelf economisch te kunnen groeien. Iedereen wil
steeds meer en meer dus moet er ook steeds meer geproduceerd worden. Door de
grote productie wordt onze afvalberg ook steeds weer groter en groter. Als we
dit probleem willen aanpakken, zullen we snel de touwtjes in handen moeten
nemen. We moeten op een andere manier leven, op een duurzame manier. We kunnen
dit doen door zonnepanelen te installeren, door gebruik te maken van
spaarlampen, … Het kost veel geld in aankoop, maar uiteindelijk zal je het na
een aantal jaar zeker en vast terug gewonnen hebben. We mogen natuurlijk niet
iedereen over dezelfde kam scheren, want er zijn al mensen die hun best doen om
te werken aan een duurzame wereld. Het zijn jammer genoeg nog niet voldoende
mensen om het verschil op te merken. Daarom is het belangrijk dat iedereen
initiatief neemt en meehelpt bouwen aan een duurzame wereld. Enkel op die
manier kunnen we het probleem aanpakken.
Hier kan je het fragment van de professor zelf eens bekijken.
De wereldleiders zijn tot een beslissing gekomen... De rijkste en machtigste landen ter wereld moeten 'een sterke en efficiënte actie' tegen de opwarming van het klimaat ondersteunen. Het klimaatfonds zal ontwikkelingslanden helpen om zich aan te passen aan de klimaatopwarming. De VN en Japan hebben al laten weten dat ook zij hun steentje zullen bijdragen. Ze zullen miljarden dollars bijdragen aan het VN-Klimaatfonds.
Het artikel kan je hieronder nog eens doornemen.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141116_01377673
Met plezier je blog gelezen, Emma! Go for it!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Thomas!
VerwijderenZus, heel wat mooie zaken pen je hier neer. We moeten inderdaad respect hebben voor de natuur. Vooral dankbaar zijn voor al dat moois dat we zomaar gekregen hebben. Mede dank zij ons leven zijn wij verplicht zorg te dragen voor deze mooie aardbol. En....zoals je het zelf ook zegt: dit kan je niet alleen. Mensen hiervan overtuigen is een mooie uitdaging.....Doe jij ook je best?
BeantwoordenVerwijderenJe grootste fan,
mama
Mama,
Verwijderenik zal zeker en vast mijn best doen om zorg te dragen voor de natuur. Ik zou heel erg graag samen met een heleboel mensen ervoor zorgen dat we de natuur niet stuk maken! De natuur is zo mooi en heeft ons nog zoveel te bieden. Laten we met zoveel mogelijk mensen samen strijden tegen de opwarming van de aarde.
Amai Emma mooi wat je allemaal geschreven hebt en hoeveel werk je er in steekt :)
BeantwoordenVerwijderenTot binnenkort!
Je zus Marieke